Remeis alternatius

Purí d'ortiga

Un dels preparats que més es fa servir en agricultura ecològica és el purí d'ortiga.
És molt fàcil de preparar i d’aconseguir tant fresques com seca.






Propietats
  • Conté una altra proporció de ferro, vitamines A i C, Molibdè i Vanadi (oligoelements que afavoreixen l'activitat de les bactèries fixadores del nitrogen). També altres components com plata, crom, coure, manganès, calci, magnesi, plom, sodi, níquel i titani.
  • Afavoreix la fermentació i la transformació del compost
  • Millora la funció fotosintètica augmentant la clorofil·la
  • Diluïda en proporció 1/10 elimina pugons i aranya roja en hortícoles, fruiters i plantes de jardineria.
  • En proporció 1/20 evita el míldiu de la patata i la clorosi dels fruiters
  • Remullant les arrels de les plantes en una dilució 1/20, aconseguirem un arrelament més ràpid

Preparació
Es pot fer servir planta seca o fresca amb les següents dosis:
Fresca: 1 quilo de planta per 10 litres d'aigua
Seca: 200 grams de planta per 10 litres d'aigua.

Situar un bidó a l'ombra i posar-hi la planta dins d'aigua (si pot ser de pluja o de font millor), amb una pedra per a que quedi totalment submergida.
La fermentació que ha de fer ha de ser aeròbica, o sigui que el purí ha d'estar airejat els primers quatre o cinc dies. A partir d'aquí el podem tapar però no del tot i remenar un o dos cops al dia per afavorir l'oxigenació.


Al cap de quatre o cinc dies, l’olor ja ens farà notar que la fermentació ha començat. A una temperatura ambient d’uns 25ºC, la fermentació total pot allargar-se entre 10 i 14 dies aproximadament.
Notarem que el procés s’ha acabat perquè l’escuma que haurem anat observant desapareixerà encara que el remenem, i també per la seva olor característica. Serà el moment de filtrar i embotellar o reservar per a la seva futura utilització.


Aplicació
  • Prepareu la dilució en una de les proporcions indicades més amunt (Una dilució 1/10 vol dir 1 litre de purí en 9 d'aigua)
  • Cal filtrar molt bé el preparat abans de posar-lo al vaporitzador perquè se'ns pot embossar.
  • Prepareu màscares antigàs perquè tant mentre es prepara com quan s'aplica fa una pudor increïble que se’t fica al nas.
  • Millor aplicar-lo al capvespre.

Usos
Fito fortificant general, repel·lent d'insectes, insecticida, fungicida i activador de la vida microbiana del sòl i del compost; uniformitza i accelera la germinació de les llavors i promou el desenvolupament radicular:



  • Remullant les llavors abans de sembrar en extracte pur aconseguim una germinació més homogènia i plantes més resistents respecte als fongs, que vénen més tard i amb no tanta virulència.
  • Per a prevenir els insectes cal diluir-lo al 20% amb aigua de pluja. Realitzar el tractament cada 20 dies aproximadament. Si tenim un problema greu amb insectes menuts com el pugó i el volem solucionar amb extracte d’ortiga, cal que fem el següent tractament: Ruixar la planta en general i les parts afectades en particular a una dissolució d’almenys el 50% (1lt. d’extracte per 2 d’aigua) durant 3 dies seguits. Cal repetir aquest tractament 10 dies després per a eliminar els insectes nascuts després del tractament i que estaven protegits dins l’ou. Després haurem de seguir amb el tractament habitual (10% cada 20 dies).
  •  Per a activar el compost ò la vida microbiana del subsòl, utilitzar una dissolució al 10% i regar la zona desitjada.



El sabó potàssic


Les plagues comencen a aparèixer a l’hort: mosca blanca, pugó, mosquetes negres… és ara quan val la pena preparar-se.


Aquest sabó actúa per contacte (només funciona sobre l’insecte a eliminar) sobre els insectes que no tenen closca, els asseca el cos i moren. S’ha de ser una mica constant de vegades però per contra té l’avantatge de ser ecològic i de no tenir “termini de seguretat” com d’altres fitosanitaris.
Funciona fantàsticament contra el pugó i orugues petites. També per a mosca blanca, mosquits negres. Heu de tenir en compte que un insecticida “de contacte”. Així, si teniu una plaga de mosca blanca per exemple, podeu matar totes aquelles que mulleu amb la preparació, però el sabó que quedi sobre la planta no actuarà com a preventiu per a d’altres mosquetes que puguin venir.


Com preparar-lo: Amb 500gr de pasta de sabó la dissolc en una garrafa de 5L. La fico al sol o al cotxe i amb la calor i el moviment es desfà millor. Aquesta concentració (10%) no fa massa escuma. L'aigua si pot ser de pluja millor, sinó la deixem que el clor s’ evapori durant un dia sencer.
Després torno a diluir per al seu ús, generalment al 10% i tampoc fa molta escuma. El tacte de la barreja és una mica sabonós, però sense fer una escuma consistent.
                                             Opció per a Poques quantitats.
Per usar-lo, es dissolen 30g de la pasta en 1L d'aigua i es polvoritza la planta.

Com aplicar-lo: Preferentment és millor fer-ho a primera hora del matí o a última de la nit i mirar sempre de mullar les fulles per davant i per darrera.

De vegades cal ser constant i repetir-ne l’aplicació al cap d’un parell o tres de dies. Però és efectiu 100%.


Preparat d'all


L'all té un efecte contra insectes, àcars i malalties.
Preparació: 50 gr x1 l. d’aigua, trinxat i en infusió. Diluir al 20%.
Usos i aplicació: Contra fongs, malalties bacterianes, àcars i pugons. També actua de repel·lent dels caragols. Repetir 3 dies seguits i a ple sol. Si hi afegim10gr/l de sabó potàssic és insecticida (en aquest cas l'aplicació serà de bon matí o cap el tard). Podem repetir el tractament cada deu dies fins a un mes.
Més info aquí.

Decocció de cuade caball


 

S'utilitza principalment per combatre fongs, tan com a preventiu com a curatiu en casos de mildiu o d'oïdi.

Preparació: 50g de cua de cavall seca posada a bullir durant una hora amb 5L d'aigua. La deixem infusionar 8-10 hores per colar-la posteriorment. Un cop elaborat el preparat es guarda en un lloc fresc i sec amb temperatura estable en envasos plens de manera que quedi el menys oxigen possible.

Aplicació: S'aplica en proporció del 20% (1 litre d'extracte per 4 d'aigua). Es recomana aplicar-la quinzenalment sobretot després d'una tempesta d'estiu, on la humitat i la calor afavoreixen l'atac de fongs. També espot barrejar amb el purí d'ortigues o alternar l'aplicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada